Instructeur Zwem ABC

Leidt op voor alle gangbare opleidingswegen en zwemdiploma's in de branche! Onder certificering van Nationale Raad Zwemveiligheid

Werken met kinderen is leuk en geeft heel veel voldoening! In ons waterrijke land is iedereen er wel van overtuigd dat leren zwemmen noodzakelijk is voor onze kinderen. De meeste kinderen leren zwemmen via de opleidingsweg en diplomalijn van het zwem ABC. Het Zwem ABC staat voor een kindvriendelijke en veilige manier van leren zwemmen met een logische opbouw. Met een vooral praktische insteek, leer je zwemles geven met de meest moderne inzichten en aanpakken van het Zwem ABC. De nadruk binnen deze opleiding ligt op de opleidingsweg voor 4-, 5,- en 6-jarige kinderen. Tijdens de opleiding worden verschillende zwemwerkplannen en zwemlesmethodes behandeld. Hierdoor krijg je een brede basis. Na het volgen van de opleiding ben je in staat om zelfstandig zwemles te geven aan kinderen en volwassenen in zowel particulier als schoolverband.  Je kunt dan zwemles geven voor opleidingswegen met een oplopende waterdiepte maar ook voor de leerwegen in dieper water. Hierdoor kun je bij alle zwembaden aan de slag.
 • Inhoud
 • Planning
 • Inschrijven
 • Examen
 • Structuur
 • Download & Links

Klik op bovenstaande tabbladen voor meer informatie over planning, inschrijven enz. Zie hieronder voor de inhoudelijke informatie. 

De opleiding

Het beroep

De cursistInstapvoorwaarden
Leeftijd minimaal 16 jaar, redelijke zwemvaardigheid. Redelijke beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.

Studieduur & stage
De opleiding duurt ongeveer 9 maanden en bestaat uit 10 lesdagen van 6 uur of 15 lesavonden van 4 uur. Daarnaast loop je tijdens de duur van de opleiding in totaal 156 uur stage (BPV) in een zwembad. Deze 156 stage-uren zijn onder te verdelen in 35 uur assisteren bij de zwemlessen en 53 uur zelfstandig lesgeven onder begeleiding van een gecertificeerde zwemonderwijzer(es). De overige 68 uur worden ingevuld door praktijk-opdrachten en het voorbereiden en evalueren van de zwemlessen. Voor de gemiddelde leerling betekent dit een studiebelasting van 6,5 uur per week. Suggestie: verdeel je stage over meer baden. Elk bad heeft zijn eigen manier van werken, zo kun je vergelijken en leer je meer. 

Onderwerpen

 • Didactiek van het lesgeven
 • Het lesgeven aan met name jonge kinderen
 • Methode leren zwemmen in oplopende waterdiepte
 • Methode leren zwemmen in diep(er) water
 • Plannen en organiseren van de zwemlessen
 • Trainingsleer
 • Diploma C

Afronding & certificering
De opleiding wordt afgesloten met een examen. Dit bestaat uit de onderdelen: Praktijkbeoordeling, Portfolio en een Centraal Mondeling. Wanneer alle examenonderdelen positief beoordeeld zijn ontvang je het Certificaat ‘Instructeur Zwem ABC’ (certificeerbare eenheid 3a/3b Nationale Raad Zwemveiligheid). Voor meer informatie klik op het tabblad "Examen" bovenaan deze pagina.

Nb. op het moment van het examen dien je in het bezit te zijn van een geldig certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden van de Reddingsbrigade.  Dit is geen onderdeel van de opleiding Instructeur Zwem ABC. Indien je nog niet in het bezit bent van een geldig certificaat kun je deze aanvullend volgen via NBZ of zelf regelen bij een Reddingsbrigade  bij jou in de buurt. Zwemmend redden voor ZwembadenLet op, hiervan kan niet afgeweken worden, andere certificaten worden niet geaccepteerd volgens het examenreglement! NBZ heeft de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden gepland op elke locatie waar ook lifeguard gepland staat. Daarnaast wordt deze extra gepland op diverse locaties bij voldoende interesse. Klik hier voor alle informatie over de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden en daarna op het tabblad planning voor alle geplande opleidingen!

Nb. op het moment van het examen dien je een geldig EHBO of Medic First Aid diploma te tonen.  Dit is geen onderdeel van de opleiding Instructeur Zwem ABC. Indien je nog niet in het bezit bent van een geldig EHBO/MFA certificaat kun je deze aanvullend volgen via NBZ of zelf regelen bij een EHBO vereniging bij jou in de buurt. Klik hier voor de lijst met voorbeelden van de diploma's/certificaten die op dit moment hiervoor erkend zijn.Let op, van deze lijst kan niet afgeweken worden, andere EHBO-certificaten worden niet geaccepteerd volgens het examenreglement! NBZ heeft de opleiding Medic First Aid MFA gepland op elke locatie waar ook lifeguard gepland staat. Klik hier voor alle informatie over de opleiding Medic First Aid en daarna op het tabblad planning voor alle geplande opleidingen!

Start
De opleiding start jaarlijks in oktober en maart op verschillende plaatsen in Nederland (bij voldoende aanmeldingen).
Zie tabblad "planning" voor de geplande opleidingen. 

Cursuskosten
€ 1490,00 
Opleidingen in het kader van de BeroepsOpleiding zijn vrijgesteld van BTW

WiZZ-leden krijgen 10% korting bij opleidingen en trainingen van NBZ.
Klik hier voor alle mogelijke financiële voordelen.

Examengeld praktijkexamen plus theorie-examen onder certificering NPZ|NRZ
€ 175,00 
Opleidingen in het kader van de BasisBeroepsOpleiding zijn vrijgesteld van BTW

Planning
Klik op het tabblad planning hierboven voor een volledig overzicht van de geplande opleiding Instructeur Zwem ABC.Inschrijven nieuwsbrief