Lifeguard / Toezichthouder

(Certificeerbare eenheid 1 Nationale Raad Zwemveiligheid)                                      Onderdeel Diploma Allround Zwembadmedewerker

De veiligheid van de bezoekers is binnen een zwembad erg belangrijk. Sinds enkele jaren heeft de zwembadbranche beschreven wat je, in het kader van de veiligheid, mag verwachten van zwembaden en de medewerkers. Als Lifeguard/ Toezichthouder leer je de vaardigheden en kennis op het gebied van veiligheid, hygiëne, toezicht en hulpverlening in de praktijk toe te passen. Onderdeel van de opleiding is dan ook onder andere de praktijkproef Zwemmend Redden voor Lifeguards in Zwembaden. Daarnaast komt ook de rol van gastheer/ gastvrouw aan de orde. Je leert alles over het reilen en zeilen in een zwemaccommodatie. Je leert zorg te dragen voor een prettig en schoon verblijf en 'beleving' te verkopen aan de bezoekers. Je houding en opstelling zijn dan ook erg belangrijk.
 • Inhoud
 • Planning
 • Inschrijven
 • Examen
 • Structuur
 • Download & Links

Klik op bovenstaande tabbladen voor meer informatie over planning, inschrijven enz. Zie hieronder voor de inhoudelijke informatie.Instapvoorwaarden
Leeftijd minimaal 16 jaar, redelijke zwemvaardigheid. Redelijke beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.

Studieduur & stage
De opleiding duurt ongeveer 4 maanden en wordt afgesloten met een examen. De opleiding bestaat uit 4 lesdagen van 6 uur voor Lifeguard/ Toezichthouder inclusief Zwemmend Redden voor Zwembaden van de Reddingsbrigade. Daarnaast loop je tijdens de duur van de opleiding in totaal 60 uur stage (BPV) in een zwembad. De 60 stage-uren zijn onder te verdelen in praktijk- en verwerkingsopdrachten op het gebied van toezichthouden, schoonmaken, receptiewerkzaamheden, watermetingen en het voeren van klantgesprekken.  Suggestie: verdeel je stage over meer baden. Elk bad heeft zijn eigen manier van werken, zo kun je vergelijken en leer je meer. 

Onderwerpen Lifeguard/ Toezichthouder

 • De zwembadbranche
 • Veiligheid, verantwoordelijkheid en hygiëne
 • Kwaliteit van het zwemwater
 • Gastheerschap
 • Techniek van het toezichthouden
 • De lifeguard in een team
 • Omgaan met agressie
 • Nood- en ontruimingsplan
 • Zwemmend Redden voor lifeguards in zwembaden

Afronding & certificering
De opleiding wordt afgesloten met twee examens. Het eerste examen is het (praktijk) examen Zwemmend Redden voor Zwembaden van de Reddingsbrigade Nederland. Als je dit gehaald hebt kun je deelnemen aan het tweede (theorie) examen Dit bestaat uit de onderdelen: portfolio, en een eindgesprek. Wanneer alle onderdelen positief beoordeeld zijn ontvang je het certificaat ‘Lifeguard/ Toezichthouder’ (certificeerbare eenheid 1a/1b Nationale Raad Zwemveiligheid). 
Voor meer informatie klik op het tabblad 'Examen" op deze pagina.

Nb. op het moment van het examen dien je een geldig EHBO of Medic First Aid diploma te tonen.  Dit is geen onderdeel van de opleiding. Indien je nog niet in het bezit bent van een geldig EHBO/MFA certificaat kun je deze aanvullend volgen via NBZ of zelf regelen bij een EHBO vereniging bij jou in de buurt.
Klik hier voor de lijst met voorbeelden van de diploma's/certificaten die op dit moment hiervoor erkend zijn. Let op, van deze lijst kan niet afgeweken worden, andere EHBO-certificaten worden niet geaccepteerd volgens het examenreglement! NBZ heeft de opleiding Medic First Aid MFA gepland op elke locatie waar ook lifeguard gepland staat. Klik hier voor alle informatie over de opleiding Medic First Aid en daarna op het tabblad planning voor alle geplande opleidingen !

Start
De opleiding Lifeguard/ Toezichthouder start jaarlijks in oktober en maart op verschillende plaatsen in Nederland (bij voldoende aanmeldingen). 
Klik op het tabblad 'Planning' voor meer informatie.

Cursuskosten

€690,00 (inclusief opleiding en praktijkexamen zwemmend redden voor zwembaden van de Reddingsbrigade)
Opleidingen in het kader van de BasisBeroepsOpleiding zijn vrijgesteld van BTW

WiZZ-leden krijgen 10% korting* bij opleidingen en trainingen van NBZ. *Alleen op cursusgelden en
niet in combinatie met andere kortingen. 
Klik hier voor alle mogelijke financiële voordelen.

Examengeld theorieexamen onder NPZ|NRZ
€ 150,00 
Opleidingen in het kader van de BasisBeroepsOpleiding zijn vrijgesteld van BTW

Planning
Klik op het tabblad planning hierboven voor een volledig overzicht van de geplande opleiding Lifeguard/ Toezichthouder

Inschrijven nieuwsbrief